Kavimler Göçü
Kavimler Göçü
Aral Gölü çevresinde toplanan Hun boyları Orta Asya’daki Çin baskısı ve kuraklık yüzünden 4. yüzyılın ortalarından itibaren batıya doğru göç ettiler.
Orta Asya’dan kopup gelen Hun Türklerinin 374 yılında Balamber / Balamir komutasında bölgeye girerek aynı yıl Ostrogotlar’ın 375 yılında da Vizigotlar’ın devletlerini yıkması bu Germen kavimlerinin batıya göç etmelerine sebep olmuştur.
İspanya’ya kadar ulaşan bu büyük göç tarihte “I. Kavimler Göçü” olarak bilinmektedir.
“II. Kavimler Göçü” olarak vurgulanan olay ise 5. yüzyıl başlarında Uldız / Yıldız komutasındaki Hun kuvvetlerinin Vandallar’ın bir bölümü ile Vizigotlar’ın İtalya’ya göç etmelerine sebep olan akınlardır.
Kavimler Göçünün Sonuçları
Kavimler Göçü günümüz Avrupa’sının etnik yapısının şekillenmesinde büyük rol oynamıştır. İspanya’ya göç eden Vandal, Alan, Süeb ve Vizigot toplulukları, İspanya’nın yerli halkı ile karışmak suretiyle bugünkü İspanyollar’ın ilk ataları olmuştur. Aynı şekilde Angıllar ve Saksonlar, Britanya Adaları’na sığınarak buranın yerli halkı ile karışıp İngilizler’in atalarını oluşturmuşlardır.
Roma İmparatorluğu ise Kavimler Göçü sonrasında bu göçten olumsuz şekilde etkilenmiş, önce 395 yılında Doğu ve Batı Roma olarak ikiye ayrılmış, daha sonra ise Batı Roma 476 yılında yıkılmıştır.
İlk Çağ’ın sonu Orta Çağ’ın başlangıcı kabul edilmiştir.
Avrupa’daki bitmek bilmeyen savaşlar ve yağmalar sebebiyle, Feodalite rejimi ortaya çıkmıştır.
Barbar kavimler git gide daha büyük gruplar halinde Hristiyanlığa geçti. Germenler Hristiyanlığı kabul edip Ortaçağ Avrupa’sında büyük bir yer edindiler. Sonuç olarak Hristiyanlık dini barbar kavimler arasında yayılmış oldu.
Skolastik düşünce, dolayısıyla kilise ve papalık güç kazandı.
Ortaçağa damgasını vuran ruhlardan biri olan Şövalyelik ortaya çıktı.
Türkler Avrupa’ya yerleşerek burada devletler kurmaya başladı. Bu devletlerden en önemlisi Avrupa Hun Devletidir.
1 Yanıt
[…] Kavimler Göçü – İrfan KAYGISIZ […]