Avrupa Hun Devleti
Yazar İrfan KAYGISIZ · 18 Kasım 2018
Avrupa Hun Devleti (375–469)
- Orta Asya’dan kopup gelen Hun Türklerinin 374 yılında Balamber / Balamir komutasında bölgeye girerek aynı yıl Ostrogotlar’ın 375 yılında da Vizigotlar’ın devletlerini yıkması bu Germen kavimlerinin batıya göç etmelerine sebep olmuştur.
- İspanya’ya kadar ulaşan bu büyük göç tarihte “Kavimler Göçü” olarak bilinmektedir.
- Kavimler Göçü sırasında Avrupa Hun Devleti kurulmuştur.
- Bilinen ilk hükümdarı Balamir’dir.
- Macaristan topraklarında kurulmuştur.
- Avrupa’da kurulan ilk Türk devletidir.
- Anadolu’ya ilk Türk akınları Avrupa Hunları tarafından yapılmıştır. Uldız zamanında Türkler, ilk kez Anadolu’ya ayak bastı, Bizans’ı vergiye bağladı.
- Balamir’den sonra Hunlarının başına geçen Uldız, Roma İmparatorluğu’na karşı akılcı bir siyaset izlemiştir. 3 düşmanla uğraşmak yerine Germen Kavimlere karşı Batı Roma İmparatorluğu ile ittifak yapmış, Doğu Roma’yı (Bizans) ise baskı altına almaya çalışmıştır.
- Avrupa Hun Devleti’nin en güçlü olduğu dönem Atilla zamanıdır.
- Atilla başlangıçta Uldız’ın siyasetini takip etmiş ve Bizans’ı baskı altına almak üzere I. ve II. Balkan seferlerini düzenlemiştir. Bizans’ı Margus ve Anatolyus Antlaşmaları ile ağır vergilere bağlamıştır. Bizans’ı dize getiren Atilla daha sonra Batı Roma üzerine yönelmiştir. Bu seferler:
- Galya Seferi: Batı Roma ordusuyla 451’de Katalon Savaşını yaptı. Her iki tarafta kesin sonuç alamadı.
- İtalya Seferi: Bir yıl sonra 452’de Atilla ikinci sefere çıktı. Bu defa Roma ordusu Atilla’nın karşısına çıkmaya cesaret edemedi. Romalılar Papayı Atilla’ya elçi olarak gönderdiler. Papayla görüşen Atilla Roma’ya girmekten vazgeçerek geri döndü.

- Atilla’nın ölümünden sonra Avrupa Hun Devleti eski gücünü koruyamadı. Atilla’dan sonraki hakanlar başarılı bir yönetim göstermediler. Bu süreçte Bizans saldırıları başladı.
- Bizans, ayrıca Hunlara bağlı Germen kökenli kavimleri ayaklandırdı. Sonuçta Avrupa Hun Devleti yıkıldı.
çok güzel ve yararlı olmuş hocam teşekkürler.