Türkiye’nin En Görkemli Kaleleri
Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Kültür Portalı’ internet adresi üzerinden Türkiye’nin en görkemli 13 kalesini sıraladı. Türkiye’nin görkemli kaleleri arasında birinci Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerine kurulan Zilkale oldu. Aydın’daki Güvercinada Kalesi ise 7. sırada yer aldı. Türkiye’nin görkemli kalelerini bakanlık şöyle sıraladı:
1. Zilkale – Rize
Zilkale, Çamlıhemşin’in 15 km. güneyinde, Fırtına Deresinin batı yamaçları üzerine kuruludur. Kale; dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelir.


2. Kilitbahir Kalesi – Çanakkale
Kilitbahir Kalesi 1462-1463 yıllarında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Havadan görünümü yonca yaprağına benzetilen kalenin isminin “Denizin Kilidi” anlamında Kilid-ül Bahir olduğu bilinmektedir.


3. Amasya Kalesi
Amasya Kalesi’nin üzerinde inşa edildiği kaya, denizden 700 metre Yeşilırmak’tan ise 300 metre yüksekte bulunmaktadır.


4. Alanya Kalesi – Antalya
Alanya Kalesi, Anadolu’yu süsleyen yüzlerce kaleden bugün ayakta kalabilmiş ve iyi korunmuş Orta Çağ kalelerinden birisidir. Kale, uzunluğu 6,5 km’yi bulan surları, sayısı 140’ı bulan burçları, içindeki 400’e yakın sarnıcı, görkemli yazıtlı ve bezemeli kapıları ile bir açık hava müzesi görünümündedir.

5. Boyabat Kalesi – Sinop
Boyabat Kalesi, Gökırmak Vadisi’nde yer alan karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde kurulmuştur.


6. Diyarbakır Kalesi
Surları ve burçları, orijinal ve özgün kültür varlıkları olarak yaşayan Diyarbakır Kalesi, dünya tarihi için hâlâ önemli bir evrensel miras olma özelliğini korumaktadır.
İlginizi çekebilir: Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Unesco Dünya Mirası Listesinde


7. Güvercinada Kalesi – Aydın
Güvercinada Kalesi, Kuşadası Körfezi’nin ağzında limanı koruyan bir konumda yapılmıştır.

8. Mamure Kalesi – Mersin
Mamure Kalesi, Akdeniz kıyı şeridinde bulunan günümüze kadar ulaşabilmiş Türkiye’nin en büyük kalelerinden biridir. Kale üç bölümden oluşmaktadır. Yüksek duvarlarla ayrılmış doğudaki iç avlu, batıdaki dış kale ve bunların güneyindeki kayalıklar üzerine inşa edilmiş iç kaleden oluşmaktadır.

9. Bodrum Kalesi – Muğla
Bodrum Kalesi, 1406-1522 yılları arasında Saint Jean Şövalyeleri tarafından, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerinde inşa edilmiştir. Kalenin yapımında, depremde yıkılmış olan dünyanın yedi harikasından biri sayılan Mausoleion’un taşları kullanılmıştır. Kalede, Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman ve İspanyol (Yılanlı) Kuleleri bulunmaktadır.
İlginizi çekebilir: Bodrum Kalesi ve Su Altı Arkeoloji Müzesi

10. Rumkale – Gaziantep
Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanmıştır. Kalede bugün görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek yer almaktadır.

11. Tirebolu Kalesi – Giresun
Tirebolu Kalesi, Tirebolu ilçe merkezinde, denize doğru uzanmış bir yarımadanın üzerinde yer alır. Kalenin kesin yapım tarihi bilinmemekle beraber M.Ö. 15. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

12. Uçhisar Kalesi – Nevşehir
Uçhisar Kalesi, Kapadokya’nın zirve noktasıdır. Kapadokya’nın her yerinden görülen en büyük ve en güzel peribacasıdır. Kalenin zirvesi Kapadokya’nın kuşbakışı görüleceği tek yerdir.
İlginizi çekebilir: Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Unesco Dünya Mirası Listesinde

13. Hoşap Kalesi – Van
Hoşap Kalesi, Hoşap Suyu’nun kuzeybatısında sarp ve dik bir kaya kütlesi üzerine kurulan kale, iç kale ile bunun kuzeyindeki dış kaleden oluşmaktadır. Geçmişi Urartu Devleti’ne kadar uzanan kale, Osmanlı Devleti’ne tabi Mahmudi Beylerinin yaptırdığı şekliyle günümüze ulaşmıştır.
İlginizi çekebilir: Harput Arkeoloji Kazılarında Urartulara Ait Taş Mühür Bulundu

Kaynak: Türkiye Kültür Portalı