Güney Afrika’da 73.000 Yıllık Çizim Bulundu
Bir grup arkeolog, Güney Afrika’nın güney kıyısında bulunan Blombos Mağarası’nda dünyanın en eski soyut çizimlerini buldu. Arkeologlar, Güney Afrika’daki Blombos Mağarasında kazdıkları toprağı elerken mızrak uçları ve üzerinde desenler olan taş parçası buldu.
Yedi yıl süren testlerin ardından, bu taş parçasının üzerindeki çizgilerin, 73.000 yıl önce bir insan tarafından toprak boyasıyla yapıldığı anlaşıldı. Söz konusu çizim, bilinen en eski soyut ve figüratif çizimlerden en az 30.000 yıl daha eski. Taşın üzerindeki çizgiler kırmızı ve hardal renginde. Desenlerin boyutu 1-3 milimetre arasında değişiyor. Araştırmacılar, desenlerin tebeşir yardımıyla yapıldığını tespit etti. Ancak, bu desenlerin neyi temsile ettiği henüz bulunabilmiş değil.
Bu çizimlerin insanlar tarafından kasıtlı olarak çizildiğini kanıtlamak, ekibi oldukça zorladı. Araştırmacılar, ilk olarak çeşitli teknikleri kullanarak aynı çizgileri tekrar üretmeye çalıştı. Toprak boyasının ucuyla veya kenarı ile denediler ve fırçalar kullanarak toprak boyası tozunun farklı sulu seyreltilerini test ettiler. Mikroskobik, kimyasal ve tribolojik analiz teknikleri kullanılarak, çizimleri orijinali ile karşılaştırdılar. Bulguları, çizgilerin sürtünme ile düzleştirilen bir yüzey üzerinde, sivri bir toprak boyası aletiyle kasıtlı olarak çizildiğini doğruladı. Bu nedenle bu çizimlerin, daha önce bilinen en eski çizimlerden en az 30.000 yıl önceye tarihlendiği anlaşıldı.
Silisli parçanın bulunduğu arkeolojik tabakada, çok benzer çapraz kesitli gravürlere sahip toprak boyası parçaları da dahil olmak üzere, sembolik işaretlerle dolu başka birçok nesne ortaya çıkarılmıştı. Bu bulgular, Afrika’nın bu bölgesindeki ilk Homo sapiens’in, farklı materyaller üzerinde benzer işaretler üretmek için farklı teknikler kullandığını ve bu işaretlerin sembolik bir fonksiyona hizmet ettiği hipotezini desteklediğini gösteriyor.
Kaynak: ScienceDaily