Kral Midas’ın Mezarı
Ankara’nın Polatlı ilçesindeki Gordion Antik Kenti yakınlarındaki tümülüs ilk önce büyüklüğü ve ihtişamı nedeniyle Frig Kralı Midas’a ait sanılmıştı. Fakat sonradan yapılan çalışmalarla bu bilgi değişti. (Friglerle ilgili daha geniş bir yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.)
Yeni bilgilerimize göre tümülüs M.Ö. 740 yılında Frig Kralı Midas tarafından ölen babası için yaptırılmıştır. Büyük Tümülüs, Anadolu’daki en büyük ikinci tümülüs olma özelliğini taşıyor. En büyüğü ise Lidyalılar tarafından yapılan Alyettes Tümülüsüdür. Midas Tümülüsü, 300 m. lik çapı, 55 m.lik yüksekliği ile muhteşem bir görünüme sahiptir.
Tümülüs mezar geleneği Türklere ait ‘Kurgan‘ geleneğiyle büyük benzerlikler gösteriyor. Ölüler eşyaları ile gömülüyor, hatta sevenleri mezara hediyeler bırakıyor. Bugün o bırakılan hediyeleri birer tarihi eser olarak Gordion Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görebilmek mümkün.
Büyük Tümülüs’ün mezar odası, dünya üzerinde günümüze ulaşabilmiş en eski ahşap yapı örneği olarak biliniyor.
Anadolu’nun en büyük 2. tümülüsü olarak bilinen Midas Tümülüsüne uzun ve dar bir koridordan giriliyor. Yaklaşık 100 metrelik yürüyüş sonrasında mezar bölümüne ulaşılıyor. Mezar odasına girilmiyor. Demir parmaklıkların ardından, binlerce yıllık dev ağaç tomruklarla korunan mezar odasına, küçük bir açıklıktan bakabiliyorsunuz. Dünyanın en eski ahşaptan yapılan mezar odasındaki devasa tomrukların, demir konstrüsiyonla desteklendiği de göze çarpıyor.
Mezar odası ardıç tomruklardan yapılmış 4 tarafı kapalı bir küp şeklinde. Kazı tamamlandığında mezar odasında 169 adet tunç ve bakır kap, 15 adet çeşitli elbise, bu elbiselerde kullanılan 175 adet fibula (bir çeşit çengelli iğne) ve karyola üzerinde yatan kral ile karşılaşılmış. Kralın üstü 21 kat kumaşla örtülüydü. Üzerinde iki kat giysisi, ayağında işlemeli çizme 6 adet fibula ile tutturulmuştu. İnceleme sonuçlarına göre kralın boyunun 159 cm. olduğu ve 60 yaş civarında öldüğü tahmin edilmişti.
Bilim insanlarının mezardan çıkan tunç ve bakır kaplar üzerinde yaptığı incelemelerde Kral Midas’ın mezar odasında son bir yemek yendiği ve kalıntılardan menünün acı et güveci, mercimek lapası ve ballı bira olduğuna ulaşılmıştı.
Bugün kralın kemikleri Anadolu Medeniyetleri müzesinde sergilenmektedir.